Ce inseamna stilul vintage?

Stilul vintage este un trend in continua crestere in industria modei si designului de interior. Acest stil retro se bazeaza pe piese vestimentare si obiecte de decor din anii ’20, ’30, ’40, ’50 si ’60, care au fost reimprospatate si readuse in tendinte.

Stilul vintage se caracterizeaza prin linii curate, forme simple si culori pastelate, care aduc un aer retro in orice incapere sau tinuta. De asemenea, stilul vintage se bazeaza pe reutilizarea si reinventarea obiectelor vechi, ceea ce il face nu doar elegant, ci si durabil.

Ce înseamnă stilul vintage?

Termenul de “vintage” a fost folosit pentru prima dată pentru a eticheta un vin foarte bun şi foarte vechi. Treptat sensul a fost extins pentru a include toate elementele considerate valoroase şi produse în urmă cu cel puțin douăzeci de ani.

Aş putea spune că în  România sau Republica Moldova, acest stil este încă neapreciat, în timp ce alte ţări europene mai bine dezvoltate, cum ar fi Italia sau Franţei, acest stil este foarte dezvoltat şi la mare folosință.

Deci, vintage sunt toate acele lucruri de bună calitate şi care ne poartă înapoi în timp. Sincer, abia în Italia am descoperit adevărata valoare a acestui aspect.

Dacă noi suntem obişnuiţi ca un lucru vechi să îl aruncăm din casă la gunoi, ar trebui să ştiţi că majoritatea italienilor îşi au amenajate casele cu mobilier vechi de epoca sau vintage. La fel şi stilul vestimentar oscilează între combinaţii de vintage şi fashion. Iar anumite haine sau obiecte cu cât sunt mai vechi cu atât sunt mai scumpe.

Din păcate, în părțile noastre, vintage este asociat cu second hand, adică cu hainele la mâna a doua. Ce este foarte greşit. Nu este exclus ca printre hainele de mâna a doua să se afle şi câte o piesă vintage.

Dacă aţi observat moda se roteşte, în ultima perioadă tot mai mulţi stiliști sau designeri renumiţi au inclus în noile lor colecţii un aer vintage. Astfel ne-am trezit cu multe haine sau pantofi din magazine ce ne amintesc de trecut, de perioada anilor ’90.

Dacă doriţi să adoptaţi haine sută la sută de epocă sau vintage, cel mai simplu e să răscoliţi prin garderoba mamei sau a bunicei, puteţi avea surprize foarte plăcute.

Până şi eu la o atenţie mult mai mare am observat în pozele mamei că multe haine de-ale ei s-ar fi potrivit perfect cu moda de acum, dar din păcate mama nu le-a mai păstrat, cum spuneam mai sus, noi moldovenii am fost învăţaţi sau obişnuiţi să scăpăm de ce este vechi.

Cea mai buna modalitate de a adopta stilul vintage

Accesoriile sunt foarte importante în stilul vintage: o eşarfă, o pălărie, mănuşi, bijuterii, o curea sau o poşetă ce te pot întoarce în trecut.

Daca doriti sa adopatati acest stil retro in casa dvs. sau in tinutele dvs., exista mai multe modalitati de a face acest lucru.

In primul rand, puteti cumpara piese vintage direct de la magazine sau site-uri de comert online, care se specializeaza in acest stil, cum ar fi Ebay sau Etsy.

Acestea pot fi, de exemplu, rochii sau blazere din anii ’50 sau ’60, accesorii vintage precum posete sau genti, sau obiecte de decor retro, cum ar fi orologii sau candelabre.

In al doilea rand, puteti crea un stil vintage prin reimprospatarea obiectelor vechi pe care le detineti deja. De exemplu, puteti da un strat de vopsea unei mese sau scaune vechi, sau puteti adauga un mic detaliu retro unui obiect de decor.

Beneficiile stilului vintage

Adoptarea acestui stil retro poate aduce multiple beneficoperiri in viata dvs. In primul rand, acesta poate aduce un aer de eleganta si rafinament in orice incapere sau tinuta.

De asemenea, prin adoptarea stilului vintage, puteti contribui la reducerea impactului asupra mediului, deoarece reutilizati si reimprospatati obiecte vechi in loc sa cumparati mereu obiecte noi.

In plus, acest stil poate fi accesibil tuturor buzunarelor, deoarece puteti gasi piese vintage la preturi accesibile sau puteti reimprospata obiecte vechi pe care le detineti deja.

Dacă sunteți începător în adoptarea acestui stil, puteți începe prin a adăuga accesorii vintage la hainele moderne pe care le aveți deja. De exemplu, puteți adăuga o eșarfă vintage la o rochie modernă sau puteți purta o pălărie vintage cu o pereche de blugi moderni.

În acest fel, puteți înțelege mai bine ce elemente vintage vă plac și cum să le integrați în stilul dvs. personal.

Este important să amestecați elementele vintage cu cele moderne pentru a obține un stil personalizat, care să vă reprezinte. Sper că acest răspuns v-a ajutat să înțelegeți mai bine ce înseamnă stilul vintage și cum să îl adoptați.

Blue vintage dress

După cum vă spuneam eu ador stilul vintage, iar de multe ori fac combinaţii care să mă trimită înapoi în timp: de la rochii până la pantofi sau accesorii, pentru mine o haină trebuie să îmi spună ceva, să mă fascineze şi, în acelaşi timp, să îmi ofere confort. Nu are importanţă că e veche sau nouă.

Mai jos puteţi observa o combinație a stilului vintage accentuat de pălărie, dar şi de pardesiul negru cu blăniţă la guler care au contribuit la realizarea acestor fotografii inedite.

In concluzie, stilul vintage este o optiune eleganta si durabila, atat pentru tinutele dvs., cat si pentru designul de interior al casei dvs. P

rin adoptarea acestui stil, puteti aduce un aer de eleganta si rafinament in viata dvs., contribui la protectia mediului si economisi bani.

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*