Filofobia – când iubirea devine înfricoșătoare

Cati dintre noi am spus cel putin odata in viata ca nu mai vrem sa iubim, ca nu mai credem in dragoste, pentru ca dragostea doare?

Si foarte multi dupa ce am ramas dezamagiti si am suferit dintr-o mare iubire, s-a intamplat, sa refuzam sa mai iubim, nedorind sa mai trecem prin acele senzatii si experiente. Frica de a iubi ascunde teama de a nu fi din nou dezamagiti, de a nu fi parasiti si de a nu trece printr-un alt esec.

Dar cati dintre voi stiati ca frica de a iubi poate dezvolta o fobie reala, numita de specialisti: filofobia? Termenul Filofobia provine din grecescul filos- dragoste si fobie- frica, iar acum cuvantul defineste teama anormala si persistenta cu care ne confruntam cand e vorba de a iubit pe cineva.

Șase tipuri de bărbați pe care să-i eviți

Ce ste filofobia si cum se trateaza

 

Filofobia este o fobie a iubirii sau a relațiilor intime. Acesta poate fi descris ca un sentiment puternic de frică sau anxietate în legătură cu iubirea sau cu angajamentul într-o relație. Persoanele cu filofobie pot avea dificultăți în a se angaja emoțional sau fizic într-o relație și pot evita sau aștepta relațiile.

Simptome

Simptomele filofobiei pot include:

  • Anxietate sau atac de panică în legătură cu relațiile sau cu angajamentul într-o relație
  • Evitarea relațiilor sau a situațiilor care pot duce la o relație
  • Dificultăți în a forma sau menține relații intime
  • Frică de a fi rănit sau de a pierde controlul într-o relație
  • Teamă de a nu fi suficient de bun sau de a nu fi acceptat într-o relație

Cauze

Cauzele filofobiei pot fi multiple și pot include experiențe negative din trecut, cum ar fi relații abuzive sau traume emoționale. De asemenea, factori de mediu, cum ar fi presiunea societății sau a familiei, pot contribui la dezvoltarea filofobiei.

Tratament

Tratamentul pentru filofobie poate include terapie cognitiv-comportamentală, terapie de grup sau terapie familială. Acestea pot ajuta la identificarea și gestionarea gândurilor și emoțiilor negative legate de iubire și relații. De asemenea, medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor de anxietate.

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook