De ce să ne îmbrăcăm colorat toamna

Toamna are farmecul ei, însă  este un anotimp  puţin îndrăgit din cauza schimbărilor climatice şi a stărilor negative pe care le produce la nivel psihologic. Cred că aţi observat și voi cum odată cu sosirea toamnei şi a vremii mohorâte, cu zile mai scurte, parcă şi noi devenim mai melancolici, mai sensibili şi parcă, mai sumbri. Starea noastră de spirit se schimbă, dar și vestimentaţia. Uneori, parcă, inconştient ne îmbrăcăm cu haine mai închise la culoare. Alteori, din cauză că aşa ne-am obişnuit cu ţinutele noastre de toamna ce au o gamă de culori  şterse, lipsite de viață.

Am avut şi eu o perioadă în care, odată cu sezonul rece, mă îmbrăcam doar în gri, negru sau maro. Abia, mai târziu mi-am dat seama că, pur şi simplu, aşa îmi vedeam eu viaţa. Nimic nu poate fi mai greşit. Apoi a venit ziua în care a trebuit să fac o schimbare, să-mi impun alt stil de viaţă, să învăţ să trăiesc altfel decât ştiam până atunci. Aşa am început să caut mai multă culoare.

Potrivit psihologilor, culorile au un rol foarte important în a determina starea noastră de spirit. Până acum câţiva ani, nici nu am vrut să dau importanţă acestor teorii, în negru şi gri mă simţeam cel mai bine. Aşa credeam. Această alegere a fost, probabil, indusă şi de anumite  stereotipuri din mediului în care am crescut. Cel puţin, în Republica Moldova am avut nefericirea să mă ciocnesc des de tot felul de stereotipuri. Fetele care purtau culori mai vii, aprinse riscau să fie catalogate femei cu  moravuri uşoare, desfrănate.

Dar timpurile s-au schimbat şi pot răsufla uşurată să văd și în Moldova o deschidere către culorile expresive, calde în ce privește stilul vestimentar. Nu ştiu cui i se datorează acest fapt, dar cert este ca în acest sens puțin ne-am deşteptat. Mai ales, noi, femeile. Am devenit mai îndrăzneţe, mai energice şi mai independente.

Cu toate acestea, când vine sezonul rece se poate observa o oarecare reticență de la culorile calde, luminoase şi o tendinţă spre culorile întunecate. Nu ştiu dacă are vreo legătură cu faptul că la noi vântul tomnatic şi frigul se simt mai tare decât în ţările occidentale şi poate asta ne determină să ne dorim să trecem neobservaţi unii pe lângă alţii. Ţin să cred că am făcut o obişnuinţă în a fi monotoni şi reci uneori, exact ca toamna sau iarna.

Emoțiile și trăirile pe care le-am experimentat la un moment dat în timpul vieţii ne pot determina inconştient să ne alegem culorile hainelor: închis, deschis, calde, reci sau neutru.

Însă, pe de altă parte și culorile ne pot schimba sentimentele. Pentru asta ar trebui, doar, să ne autostimulăm puțin mai mult gândirea, chiar și atunci când în jur nostru totul pare mort.

Şi da,  putem începe cu vestimentaţia. Chiar dacă e toamna sau iarnă, cine a zis că nu putem fi  calde, vesele și  pozitive? Când ești tristă, dăruiește-ți un buchet cu flori colorate sau poată o rochiță înflorată și parfumată și nici nu-ți vei da seama când dispoziția ta se va schimba.

Iată câteva fotografi  din toamnă trecută în care port o rochiţă înflorată, care în armonie cu natura creează un portret perfect, iar în sufletul  îmi aduce buna dispoziție.

Portret de noiembrie
Foto: Vadim Iakim, Noiembrie 2014, Bălți

Urmărește-mă pe Instagram și Facebook.

Toamna alb-negru
Foto: Vadim Iakim, Noiembrie 2014, Bălți

Comments are closed.