Povestea lui Moș Nicolae. Ce legătură are cu Italia?

Povestea sfântului Nicolae, ca şi cea a mai multor sfinţi, este învăluită în mister. Unele relatări spun că Sfântul Nicolae s-ar fi născut în jurul anilor 260 prin Asia Mică, în prezent la sud de Turcia. Legenda spune că a moştenit o considerabilă avere de la părinţii săi, iar datorită bunătăţii sale a ajuns să împartă tot ce are cu cei săraci.

El a devenit episcop în anul 300, într-o perioadă în care toţi creştinii erau persecutaţi, închişi sau exilaţi la ordinul lui Dioclețian. Astfel, şi sfântul a fost întemniţat până în 3013 când a venit la conducere Împăratul Constantin care a permis cultul creştin.

Sfântul Nicolae moare pe 6 decembrie 343, iar moaştele sale a fost aduse în Italia, în 1087, unde se găsesc şi astăzi, într-o biserică din Bari, Apulia. Sfântul Nicolae a devenit unul dintre sfinții cei mai veneraţi, nu numai de creștini occidentali, dar și de Imperiul Bizantin Ortodox. Astăzi este sfântul patron al Rusiei și Greciei. Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea.

 

Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor

Printre legendele populare referitoare la Sfânt, cea mai interesantă parte pare a fi cea legată de modul în care apar şi sunt puse darurile în casă (pe horn, în ghetuțe, în șosetuțe) care probabil derivă de la legenda ca Sfântul Nicolae a dat bani celor trei fiice ale unui bărbat plin de datorii. Tatăl fetelor foarte suspicios de unde apăreau banii, sau gândit într-o  seară să spioneze, însă Sfântul Nicolae a aflat şi a dat drumul banilor pe hornul casei care au căzut într-o şosetă pusă la uscat. De aici este şi tradiţia, cadourilor puse în şosete sau în ghetuțe.

Alte legende vorbesc de sfântul Nicolae ca fiind un episcop foarte generos, mai ales cu copiii săraci. El strângea fructe, legume şi cereale pe care le ducea copiilor săraci şi înfometaţi. De aici, ar fi Sfântul Nicolae apărătorul copiilor şi în fiecare an le aduce cadouri.

Moș Nicolae la români, dar la moldoveni !?

Moaștele Sfântului Nicolae se află în Italia

Sfântul Nicolae aduce cadouri copiilor din Anglia, Statele Unite ale Americii, Suedia și alte țări. În Cehia tradiția a avut loc darul Sfântului Nicolae la 5 decembrie, în ajunul sărbătorii sfântului. Având în vedere că Evul Mediu acolo (în special în unele părți ale Italiei) unde tra

diția spune că Sfântul Nicolae, vine însoţit de un înger și un diavol care vizează casele unde copiii au fost  cuminţi, iar Sf. Nicolae să le aducă cadouri. Sărbătoare la italieni este marcată prin purtarea măştilor.

În Bari, ziua de 8 mai este la fel de însemnată căci marchează ziua în care au fost aduse oasele Sfântul Nicolae. Atunci are loc o paradă, pe străzi, dar şi în largul mării unde  mai multe bărci pline cu oameni  merg la statuia Sfântului (moaștele Sfântului se găsesc în cripta Bisericii Sf. Nicolae din Bari pe malul apei, dedicat împăratului Augustus)

Povestea lui Sfântul Nicolae a inspirat mai multe opere literare şi muzicale: „Liturghia Sf Nicolae” (secolul X), drama „Legenda de Aur” de Jacopo de Voragine („200), care, în 1438 a fost tradus în limba engleză sub titlul” The Legend Gilte „, și alte compoziții de diferite tipuri.

Comments are closed.