Murano – țărâmul artei în sticlă

Despre Murano aş putea spune că este o insuliţă de care te îndrăgosteşti imediat şi irevocabil. Deşi este, oarecum, asemănătoare cu centrul istoric al Veneţiei, insula Murano are ceva în plus – multă linişte. Murano este un arhipelag de mici insule unite între ele prin poduri. Insulă este cunoscută pentru istoria ei legată de arta sticlăriei.

Scurt istoric. Insula Murano a început să fie locuită prin secolul al VI. Iniţial, aceasta era mai mult un port pescăresc, care treptat s-a dezvoltat, iar prin secolul X-lea a început să aibă chiar propria ei moneda şi propria aristocraţie. În anul 1291, toate atelierele de sticlărie din Republica Veneţiana au fost mutate pe Murano. Treptat fabricanţii de sticlă au prosperat, iar în secolul XIV au ajuns să fie extrem de cunoscuţi. Astfel, tehnologiile de fabricare şi decorare a sticlei, le-a adus localnicilor renumele de care se bucura astăzi.

În prezent multe fabrici sunt închise şi abandonate, dar se mai găsesc totuşi câteva ateliere de sticlărie şi magazine unde sunt expuse pentru vânzare obiecte din sticlă. Am asistat şi eu la un spectacol prin care se realizează obiectele din sticlă. Spectacolul, durează 10 minute şi este gratis, în schimb obiectele care se vând sunt scumpe.

Murano este o bijuterie de sticlă, care se pătează formidabil de bine

Insula Murano m-a impresionat foarte mult cu clădirile colorate şi îngrijite, străduţele înguste pe care te pierde ca într-un labirint. Imaginile surprinse pe insula murano sunt spectaculoase.

Nimic nu poate fi mai frumos decât o plimbare într-o astfel de armonie, în care sufletul poate respira linişte şi pace, iar ochii se pot îmbogăţi de frumuseţi indescriptibile.

Hits: 3

Comments

comments