Cavo- Insula Elba

Cavo este un sat micuţ situat în partea nordică a Insulei Elba,  la 15 minute distanţă de orașul Rio Marina.

Cavo reprezintă mai mult o staţiune balneară situată la poalele muntelui Grosso, cu un mic port şi căsuţe micuţe aşezate de-a lungul marii.

Încep prin a vă prezenta acest sătuc, căci aici am locuit pe perioada șederii mele pe Insula Elba. O zonă liniștită și parcă rupta din rai, mai mult farmecul acestui loc a fost amplificat de faptul ca am locuit într-o vilă situată chiar în vărfului muntelui Grosso, zona fiind numită Le Paffe.

Pe acest vârf de munte se găsesc cca zece case dispersate în mod scărit. Zgomotele sunt mute de cele mai multe ori, doar în luna august când Cavo se umple de turiști, iar multe case din zona Le Paffe sunt închiriate turiștilor, se mai pot auzi câte un plânset de copil sau un lătrat de câine. Să trăiești în mijlocul padurii pe un varf de munte, înseamna să trăiești cu adevarat  sănătos. Sportul zilnic este să urci și să cobori muntele, care pentru început îți poate tăia respirația, până înveți să îl cunoști și să îi reziști.

Trips  Cavo- Insula Elba

De pe terasă, priveliștea e încântătoare, iar din cauza copacilor razele soarelui atârnă parcă adormite. În depărtare se vede marea cu multe bărcuţe în larg. Liniştea profundă şi caldă este străpunsă de cântatul pescăruşilor, iar din oră în oră câte un claxon de vapor sparge monotonia clipei precum ticăitul Big Ban-ului londonez anunţând ora exactă.

 

Trips  Cavo- Insula Elba

Un dezavantaj al acestui locusor merific  sunt insectele, mistreții și alte animale sălbatice, care îti pot tăia calea, dar și îți opresc inima în loc. După experiența din primul an, în urmatorii ani, am fost ceva mai echipată cu tot felul de produse împotriva insectelor. Căci de multe ori m-am trezit mancată toata de țanțari sau cu diferite intepaturi ciudate, care nu erau de țanțari, dar de alte insecte necunoscute. Anul trecut, am cunoscut mai de aproapte mistreții. Din cuaza secetei, mistreții noaptea coborau spre locuințe și căutau hrană sau apă. Astfel, noaptea nu mai era sigură pentru plimbări pe jos prin padure, căci oricând puteai să dai nas în nas cu câte un pui de mistret sau chiar cu mama lor.( Ni s-a întâmplat odată, dar ne aflam în mașină și a trebuit să  oprim și să așteptam să treacă animalele salbatice, care parcă nu le mai speria nimic: nici zgomotul mașini, nici luminile, nici claxonul.)

Revenind la Cavo, un sătuc bine organizat, cu case aranjate simetric de-a lungul mării, cu plaje curate din pietriş şi apa mării limpede. La Cavo am întâlnit oameni drăguţi şi amabili. E suficient să te opreşti pe o terasă şi să bei o cafea, că îţi găseşti imediat pe cineva de companie.

Nu prea găseşti magazine unde să poţi face shopping şi nici cluburi de noapte. Este un singur supermarket şi vreo trei magazine mai mici. În faţa portului este un lanţ de restaurante unde poţi mânca liniştit şi admira apusul de soare sau marea luminată de felinare, pe un fundal muzical întreţinut de un saxofon ale cărui acorduri răsună la doar câţiva paşi.

 

Trips  Cavo- Insula Elba

Pe de altă parte preţurile sunt destul de piperate în comparaţie cu cele de pe continent. În supermarket, un kg de fructe depăşeşte trei euro, în timp ce la Vigevano le cumpărăm cu 99.00 cenţi. Economia insulei este pusă în mişcare de turism, de vapoare, de restaurante şi baruri. Locuitorii de aici, muncesc mai mult în perioada de sezon estival şi câştigă cât alţii într-un an întreg.

Indiferent de faptul că e doar un sătuc, Cavo m-a cucerit cu simplitatea sa, cu liniştea şi siguranţa pe care ţi-o oferă când te plimbi pe faleza, admirând stolurile de pescăruşi şi valurile mării. Şi totuşi cel mai frumos loc care m-a cucerit şi în care m-am refugiat ori de câte ori am vrut să respir aer de mare în adieri de vânt a fost Plaja Frugoso.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 2

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*