Morimondo- locul în care trăiești doar pentru Dumnezeu

De curând am descoperit un loc minunat în apropiere de Vigevano, de care m-am îndrăgostit imediat. O demonstrează  faptul că am fost deja de trei ori acolo, iar cu prima ocazie voi merge din nou. Prima dată a fost o simplă plimbare, apoi acest loc plin de verdeață m-a inspirat atât de mult încât am vrut să mă întorc să fac poze, apoi am dus și câțiva fotografi că să îmi facă poze. Da, pentru că Morimondo e locul care te inspiră, locul care te încărcă cu energie pozitivă și locul care te face să visezi departe. Este un loc nu doar plin cu verdeață, dar  are și o încărcătură istorică, un loc în care se întrunesc trecutul cu prezentul. În Morimondo mi-am alinat dorul de casă, de Moldova, dorul de verde, de câmpurile cu vie  sau porumb și mirosul de fân. Fascinația mi-a fost atât de mare că poate exista un astfel de loc pitorec chiar la cca 12 cm distanță de Vigevano, aproximativ 30 de km distanță de Milano.

Morimondo – O destinație turistică încântătoare în Lombardia

Morimondo este o localitate pitorească situată în regiunea Lombardia din Italia, care atrage anual turiști din toate colțurile lumii. Acest orășel oferă oportunitatea de a explora frumusețea naturală, istoria și cultura acestei zone.

 

Scurt Istoric– Istoria comunei Morimondo datează încă din 1134 când a fost fondată de niște călugări. Practic, pe bună dreptate poate fi numit “un colțisor de rai”, nu doar pentru liniște și împrejurimi, cât și pentru istoria care a dus la fondarea acestui sătuc turistic din zilele noastre, care la acea vreme avea să devină o abație pentru 12 călugări, dornici să fondeze o comunitate monahală.

Morimondo fiind una dintre cele mai vechi așezări din regiune. De-a lungul istoriei sale, acest orășel a trecut prin multe transformări și a fost martor la multe evenimente importante, cum ar fi războaie și invazii. Cu toate acestea, Morimondo a reușit să își păstreze esența sa autentică și să devină astăzi una dintre destinațiile turistice cele mai populare din Lombardia.

Destinații turistice Italia: Ce am vizitat în 2017

În paranteză ar fi de menționat că o abație reprezintă un complex de clădiri care ascund o mânăstire catolică cu un statut special. Condusă de un abate, mănăstirea are propriile averi și domenii care poate asigura necesarul unei comunități religioase autonome. Prima abație din Italia a fost Montecassino, fondată în 529 de Sfântul Benedict de Nursia.

Astfel, cei 12 călugări cistercieni, de care povesteam mai sus, au găsit acest loc, care este în apropierea râului Ticino, ce le-a permis să realizeze canale de irigare și să o transforme în zonă agricolă, unde câțiva ani mai târziu, în 1182, avea să fie construită prima biserică în stil gotic, prima de acest fel din întreaga Italie. În timp ce abația Morimondo este considerată una din cele mai vechi abații cisterciene din Italia. Abația  a avut punctul ei fulminant în secolul al XII-lea și XIV-lea, când s-a extins foarte mult, călugării devenind acționarii a tot mai multor cote de teren din zonă. Tot odată s-au înmulțit numărul de case, șuri, ferme și clădiri de serviciu.

Declinul total al abației vine o dată cu apariția lui Napoleon I, în anul 1798, când mănăstirea a fost suprimată și tot patriotismul cultural a dispărut.  A urmat o perioadă în care acest loc a fost abandonat și foarte puțini își mai aminteau de el. Abia prin 1982 cineva s-a gândit să readucă la lumina Morimondo, iar în prezent este un punct de referință al tuturor timpurilor.

Despre călătorii și apusuri de soare

Ajunși în centrul comunei Morimondo prima vedere spectaculoasă și fascinantă este biserica, având o bază dreptunghiulară cu un arc ce crește efectul de impuls a structurii.  La o privire mai atentă și mai profundă a bisericii veți vedea multe spirale asimetrice, arcuri accentuate în stil romantic. Când intri în Morimondo se poate observa imediat în jur multă culoare de cărămiziu ce dă un sentiment de căldură și bun venit. Apoi de la carămiziu sunt case colorate în toate culorile posibile, alb, galben, roz, ce se amestecă cu verdele ierbii și albastrul cerului.

Morimondo în doar câteva cuvinte este locul în care se trăiește în singurătate, doar pentru Dumnezeu. Plimbându-mă pe aici ore în șir, adevărul e că am găsit o liniște prea profundă pentru  zilele noastre, deși multe din acele grajduri, ferme și clădiri, de care spuneam mai sus, astăzi sau transformate în case de locuit, cu multe ghiveciuri cu flori în ferestre. În prezent, în Morimondo locuiesc cca 1200 de locuitori.

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook

 

DSC_0089DSC_0092DSC_0093DSC_0094DSC_0096DSC_0097DSC_0099DSC_0103DSC_0259DSC_0260DSC_0261

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*