De ce se poartă roșu de Crăciun?

V-ați mai întrebat de ce roșu e culoarea sărbătorilor de iarnă și care este povestea din spatele acestei tradiții? De la hainele lui Moș Crăciun, până la tot felul de decorațiuni, roșu rămâne culoarea primordială de pe străzi și din vitrinele magazinelor.  Aflați și de ce.

Mese îmbelșugate, străzi decorate cu lumini, Moș Crăciun și colinde sunt simbolurile principale a sărbătorii de Crăciun. Dar mai ales, împreună cu acestea, culoarea roșie.

De Crăciun vedem atât de mult roșu în jur cât nu apucăm să vedem în tot anul. De ce roșu, culoarea pasiunii, este culoarea specifică Crăciunului? Există câteva superstiții precum dacă purtăm roșu în această perioadă alungăm răul sau atragem iubirea în noul an, câteva superstiții care în timp au devenit tradiții de care, vrem nu vrem, nu ne putem lipsi. Însă, de ce roșu și de unde naște această idee de a purta roșu la Crăciun?

Roșu- Culoarea vitalității

Roșu este o culoare cu rădăcini încă din timpuri preistorice, este culoarea sângelui care din cele mai vechi timpuri a făcut referire la principiul vieții. Potrivit specialiștilor, data de 25 Decembrie este o dată care are o semnificație atât religioasă, cât și păgână: este ziua în care s-a născut Iisus, dar și, ritualul de trecere în noul an. Noul an semnifică  un nou dinamism, un nouă forță.

Roșu-culoarea regalității

De asemenea, roșu este o culoare regală, dacă ne gândim la pelerinele purtate de regi sau episcopi cândva, iar roșu transmitea autoritate. Cu timpul semnificația acestei culori s-a schimbat, dar cică de la pelerina roșie purtată de Sfântul Nicolae, sfântul patron al copiilor,se trage tradiția culorii roșii consacrată în legenda lui Moș Crăciun și cu tot  ce a înseamnă Crăciunul astăzi: o sărbătoare de consum și un concept de globalizare.

Sunt mai multe legende legate de Moș Crăciun și cu siguranță niciodată nu vom putea ști cu exactitate care din toate acestea este cea adevărată. În ce privește culoarea roșie purtată la aceste sărbători, cu siguranță este mai mult asociată cu ideea de viață, de un nou început, căci acum se naște Iisus Mântuitorul.

Probabil și mai mult ideea de a purta roșu la Crăciun este amplificată și de stiliștii care țin să păstreze tradițiile, iar în luna decembrie mai mult ca niciodată vând haine de culoare roșie. Oricum, va fi greu de schimbat aceste ritualuri, iar roșu va rămâne pentru încă mult timp culoarea simbol al Crăciunului.

Va sfătuiesc, totuși să nu puneți prea mult roșu pe voi. Dacă rochița este roșie, alegeți accesoriile pe alte culori sau puteți opta doar pentru accesorii roșii. Iată și un nou outfit pe roșu că tot suntem în plin sezon de sărbătoare.

Rochie H&M

Pantofi:Zara

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*