Fashion, Lifestyle & Travel Milan – Italy

Categories: TRIPS

Locuri pe care să le vezi pe Insula Elba

#DescoperăInsulaElba, descoperă frumusețile Italiei la care nici nu visai.

Ajunsi pe Insula Elba cu siguranță va întrebați ce puteți face, ce drumuri ați putea să luați și ce locuri minunate puteți descoperi. Practic, Insula Elba chiar dacă o parcurgeți fără nici un punct de orientare veți descoperi multe locuri impresionante, dar totuși este cel mai bine când anumite locuri sunt recomandate si puteți ști cam la ce să va așteptați. Despe insula Elba am vorbit in mai multe postări, doar că mai există locuri despre care nu am reușit încă să povestesc, cum ar fi: traseul  Calamita.

Despre Calamita insulei Elba nu prea se găsește multă informație pe internet, așa că, vreau să vă povestesc eu despre acest locușor de o frumusețe rară, pe care l-am vizitat în a treia mea vară petrecută pe Elba, 2015.

Situată în Provincia Capoliveri, Calamita reprezintă una din părțile cele mai înalte de pe Insulă Elba ce  oferă traseee montane și peisaje superbe, îmbinând culorile rocilor minelor, naura Parcului Național și  fantastice priveliști cu marea care îngrădește insula. Calamita este un punct important al insulei Elba, cu o istorie industrială importantă pentru locuitorii insulei.

Taseul Capoliveri-Calamita: Ce trebuie să știi înainte de a porni la drum?

Drumurile și traseele montane Calamita sunt libere oricui, însă pentru a parcurge aceste locuri ai nevoie de un echipament adecvat. Dacă vrei să faci o plimbare cu mașina, ar trebui să știi că nu toate drumurile sunt potrivite tuturor tipurilor de mașini, mai ales cele joase. De accea este de recomadat mașinele sportive, JEEP-uri sau mașinele de teren.  Însă dacă dorești să faci o plimbare pe jos, ar trebui să știi că Calamita este o zonă cu o lungime de cca 11,5 km,  ce poate fi parcursă pe jos cam in 3, 5 ore, iar  dacă îți plac drumețiile cu bicicleta atunci pregăteșteți încălțămintea sport, o plărie, apa și un apărat de fotografiat și poți porni la drum.  Cu siguranță veți întâlni alți drumeți ca voi!

Calamita este considerat cel mai frumos traseu pitoresc din Provincia Capoliveri, după peisajele superbe pe care ni le oferă chiar orașul Capoliveri.  De-a lungul celor 11,5 km care, spuneam că, le are traseul Calamita, o bună parte este parcursă prin Parcul Național al Arhipeleagului Toscan, prin pădurile de pin, arbori și plante mediterane, precum Cisto , Ginestră, Lentisco, Erica și Rosmarin.

Nu există deficultati în a parcurge acest traseu sau pante periculoase, ci sunt zone de popas de unde puteți vedea întreagă coastă,  admira frumusețea golfurilor și liniștea naturii. Din martie pană în iunie, în această zonă înfloresc orhideele sălbatice. Tot aici puteți întâlni vietăți sălbatice: fazani, pupaze, care aici numesc Galletto Marzolo,  ulii sau vulturii sau mistreți.

Calamita: care este traseul potrivit de parcurs?

Se pornește de la Piazza del Cavatore din Capoliveri. Aici, există mai multe zone de parcare, în apropiere este  primăria cu centrul de informare, magazine, baruri și restaurante, de unde vă puteți luă tot ce va trebuie la drum. Apoi veți  porni spre Calamita, urmând indicatorul  Porto Azzurro și Capoliveri până la plajele Mola, Naregno, Capo Perlă, Straccoligno, Ferrato și Calanova. După aproximativ o oră de mers pe jos veți ajunge pe plajă Calanova.

De aici se urcă în  sus spre dreapta (trebuie să țineți cont că distanțele de la plajă la altă poți fi chiar de două ore). Calanova este destul de linistită,  oferă un restaurant și un bar, în timp ce plaja Istia, după vreo două ore distanță,are o frumoasă pădure de pini unde puteți sta la umbră.

Călătoria noastră continuă pe partea opusă a traseului, cu  vederi noi, aici puteți vedea Mina Calamitei, cu  pământ roșu și  bogat în fier. Din această parte veți vedea și Le Rape Alte,  orizontul Giglio, Montecristo, Pianosa, iar  dacă cerul este senin se pot vedea și munții din Corsica. Pe drumul de întoarcere, vom găsi unele trasee care duc la Muzeul Minei, veți găsi, de asemenea,  mese și bănci de picnic pentru o pauză la umbră.

Puțin mai în jos, veți putea admira Golful Stella și Insulele Gemini, dar și o frumoasă vedere cu Capoliveri, Portoferraio sau PortoAzzuro.  Pe aici, coborârea devine un pic mai abruptă, dar este cea mai rapidă cale de întoarcere.

Mai jos puteti vedea si un mic filmuleț realizat pe traseul Calamita- Capoliveri-Porto Azzurro- Rio del Elba.  Sper să vă placă Insula Elba și priveliștele ei.

 

Liudmila Carta

Share
Published by
Liudmila Carta

Recent Posts

Primăvara în Milano: Străzile Înflorite

Milano, un oraș renumit pentru moda, artă și design, se transformă într-un tablou viu în… Read More

4 zile ago

Descoperă Milano: Ce să vizitezi în capitala Modei

Milano, unul dintre cele mai fascinante orașe din Italia, este cunoscut pentru istoria sa bogată,… Read More

2 săptămâni ago

Care sunt destinaţiile de top pentru turiști în Italia?

Italia este o țară încântătoare, cu o diversitate culturală și peisagistică uluitoare, făcând-o o destinație… Read More

3 săptămâni ago

Trenduri în Italia: Ce se poartă în 2024

În Italia, centrul strălucitor al modei mondiale, trendurile se schimbă cu o viteză amețitoare, reflectând… Read More

3 săptămâni ago

Ziua Tatălui în Italia: O Tradiție de Recunoștință

În inima culturii italiene, Ziua Tatălui este o ocazie specială, dedicată recunoașterii și aprecierii rolului… Read More

3 săptămâni ago

Aiguille Rouge, aventură la 3.227m înălțime

După incursiunile anterioare prin încântătoarea stațiune Les Arcs 1950 și Les Arcs 2000, vreau să… Read More

4 săptămâni ago