Bologna – ce poți să vizitezi în doar o zi

Bologna este un oraș bogat în cultură și istorie. Are o scenă alimentară vibrantă, iar arhitectura sa este uimitoare. Ce poți să vizitezi în doar o zi….

La sfârșitul lunii august am decis să facem o altă mini-vacanță: destinația Rimini-San Marino. După trei zile petrecute pe plaja la RivaAzzura (Rimini) și admirând apusurile de soare din turnurile fortărețelor Republicii San Marino am decis, la întoarcere spre Milano si să facem un popas în Bologna.

Bologna este un oraș pe care îl aveam pe lista locurilor de vizitat din Italia de foarte multă vreme. Si iată că la sfârșit de august 2018 reușesc să ajung și în Bologna despre care vreau să povestesc.

Cea mai veche universitate europeană

Bologna e unul dintre orașele italiene pe care visam să îl vizitez încă din timpul studenției. Un oraș cunoscut la nivel internațional datorită istoriei și culturii, dar mai ales pentru că aici se afla cea mai veche universitate din Europa, Universitatea Bologna.

Universitatea din Bologna, numită și UNIBO, a fost înființată în anul 1088 precum o academie, care în 1219 a devenit universitate, fiind cea mai importantă sursă de cunoștințe de-a lungul secolelor. În prezent Universitatea din Bologna are aproximativ 86.000 de studenți.

Despre Bologna Italia

Bologna, situată în nordul Italiei, la aproximativ 210 km de Milano, este capitala regiunii Emilia Romagna. Fiind un oraș-cetate, Bologna și-a păstrat aspectul medieval, cu un farmec aparte, prin intermediul bisericilor, palatelor, piețelor. Bologna are o încărcătură artistică de ne descris, practic, este orașul cel mai iubit de către mulți artiști italieni.

Bologna – ce poți să vizitezi în doar o zi

Noi am ajuns in Bologna aproape de miezul nopții, ne-am cazat într-un hotel din apropierea Gării Centrale. A doua zi dimineața, ca să ne organizam ce facem și ce vizitam, am găsit pe un site un ghid ce ne dădea cele mai importante repere turistice din orașul Bologna și așa ne-am pornit la plimbare.

 

1. Mica Veneție

Parcurgănd Via Piella și urmând străduțele secundare: Via Oberdan și Via Marsala ajungeți la Poarta Govese. Iar odată ce ați trecut de Porta Govese priviți cu atenție sub galerie.

Veți vedea la un moment dat o mică fereastră pătrată pe un perete, iar când o veți deschide vă va face sa vă confruntați cu o lume paralelă, o mică Veneție, un râu sub clădirile învecinate din apropiere.

Este un loc minunat, o perlă a Boloniei și deja v-ați dat seama, pentru că seamă foarte mult cu Venezia este numit „mica Venezie din Bologna”.

2. Sala Borsa

Sala Borsa este un centru cultural public, inaugurat în 2011, care colectează cărți pentru a satisface gusturile fiecare cititor, apoi exista colecții de filme, DVD-uri, discuri de orice fel. Este o resursă care alimentează în mod constant studenții Universității din Bologna, precum și un site temporar de expoziție. Este o clădire superbă ce merită vizitată datorită istoriei și arhitecturii sale.

Imediat cum veți intra înăuntru veți rămâne răpuși de frumusețea și imensitatea acestui loc. De exemplu, la parter podeaua de sticlă vă permite să observați săpăturile subterane, precum și descoperirile arheologice ale civilizațiilor antice ce datează de civilizația Villanovan, construită în secolul al VII-lea î.Hr.

3. Fântâna lui Neptun

Numită Fontana del Nettuno sau supranumită și „IL GIGANTE”, unul din simbolurile cele mai importante ale Boloniei. Această statuie a fost construită între 1563-1566 și este o capodoperă a sculptorului Giambologna.

De admirat sunt și celelalte figuri de la picioarele lui Neptun, ce compun aceasta fântână arteziană, care o definește una dintre cele mai frumoase și elegante opere de artă. Fântâna lui Neptun este unul dintre cele mai fotografiate locuri de către turiștii care ajung în Bologna.

4. Piazza Maggiore

Piazza Maggiore este inima orașului Bologna. Situată în centrul orașului, această piața are o istorie bogată și găzduiește mai multe clădiri istorice, palate, biserici și localuri.

Tot aici, în fața voastră puteți vedea Basilica lui San Petronino, sfântul și ocrotitorul orașului, iar în fața Basilicii se afla Palatul Podesta, construit în 1200.

5.Palatul Podesta

Sub Palatul del Podestà există un alt secret al Bolognei. Mergând pe sub bolta palatului de Podesta veti vedea că există o intersecție a doua străzi…Dacă vă apropiați de unul din cei patru „pereți- picioare” și vorbiți în șoaptă altcineva de la celălalt colț poate auzi ce ați spus. Este vorba de un efect acustic prin care doi interlocutori de pe colțurile opuse pot vorbi încet și se pot auzi perfect.

6.Turnul Asinelli și turnul Garisenda

Potrivit istoriei, în Bologna era o tradiție să se construiască turnuri deasupra caselor, în special familiile bogate. Cu cât ridicau un turn mai înalt, cu atât mai mult creștea prestigiul familiei. Așa s-a ajuns ca, la un moment dat, în Bologna existau cca 180 de turnuri, dar în prezent au rămas doar 23,

Cele mai cunoscute sunt: Turnul Asinelli și Turnul Garisenda

Turnul Asinelli a fost construit în 1159 și are 97 de metri înălțime. Este cel mai iconic monument din Bologna pentru aspectul său frumos și stilul de arhitectură medieval.

7.Libreria Coop Ambasciatori: EATALY

Și dacă tot suntem într-un oraș universitar, de ce să nu mâncăm într-o librărie? Iată că în Bologna este posibil. În Libreria Coop Ambasciatori vă puteți relaxa, bucura de atmosfera intelectuală și să mâncați ceva de la Eataly si degusta din gastronomia locală.

Poate fi o experiență specială încadrată perfect cu atmosfera orașului. Nu ni se întamplă în fiecare zi să luăm masa în mijlocul unei librării…Nu?

Străzile Bologniei…

Cam aceasta a fost plimbarea noastră prin Bologna…

După ce am ajuns la cele două Turnuri, am luat-o încetișor spre parcare unde am lăsat mașina pentru a ne întoarce la Milano.

Ce am reușit să vedem noi într-o zi la Bologna este cu siguranță foarte puțin, dar acest puțin a fost suficient să ne ademenească ca să ne mai întoarcem și altă dată.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*