Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

La sfârșitul lunii august am decis să facem o altă mini-vacanță: destinația Rimini-San Marino. După trei zile petrecute pe plaja la Rivazzura (Rimini) și admirând apusurile de soare din turnurile fortărețelor Republicii San Marino am decis la întoarcere spre Milan să facem un popas în Bologna.

Bologna este un oraș pe care îl aveam pe lista locurilor de vizitat din Italia de foarte multă vreme și cam mereu se întâmpla că ce aveam pus pe listă era ignorat în favoarea altor locuri ce apăreau spontane în calea mea. Îată că la sfârșit de august 2018 reușesc să ajung și în Bologna despre care vreau să povestesc.

Bologna vazută cu ochii mei

Bologna e unul dintre orasele italiene pe care visam să îl vizitez încă din timpul studenției. Un oraș cunoscut la nivel internațional datorită istoriei și culturii, dar mai ales pentru că aici se află cea mai veche instituție de învățământ, Universitatea Bologna.

Numită și UNIBO, această universitate a fost înființată în anul 1088 și are în prezent un număr aproximativ de 86.000 de studenți.

Bologna este un oraș-cetate, situat la aproximativ 210 km de Milano, cel mai mare oraș din provincia Emiglia-Romagna. Fiind un oraș-cetate, Bologna și-a păstrat aspectul medieval, cu un farmec aparte, prin intermediul bisericilor, palatelor, piețelor. Bologna are o încărcătură artistică de ne descris, practic,  este orasul cel mai iubit de către mulți artiști italieni  printre care unii foarte cunoscuți, precum:  Umberto Eco, Dante, Boccacio, Petrarca, etc. Deci cum să nu îți dorești să vizitezi măcar odată în viața acest oraș și să îi respiri din frumusețe și istorie?

Ce să vizitezi în Bologna doar într-o  zi?

Noi am ajuns în Bologna aproape de miezul nopții, ne-am cazat într-un hotel din apropierea Gării Centrale. A doua zi dimineața, ca sa ne organizam ce facem și ce vizitam, am gasit pe un site un ghid ce ne dădea cele mai importante repere turistice din orașul Bologna și asa ne-am pornit la plimbare.

Dacă ajungeți la Bologna cu trenul, autogara este foarte aproape de via Independenza de unde se poate ajunge foarte ușor centrul orașului istoric…Noi eram cu mașina și am găsit o parcare în Piazza VIII Agosto.  Primul sfat pe care vi-l pot da în caz că ajungeți în Bologna este să vă echipați cu încălțăminte comodă, pentru ca majoritatea străzilor sunt pavate cu pietre, iar tocurile nu sunt cea mai bună alegere sau țineți cont și de faptul că urmează să străbateți câțiva km pe jos.

Secretele orașului Bologna: Mica Veneție 

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Pornind din Piazza VIII Agosto pe străzile Bolognei, primul reper turistic pentru noi a fost Mica Veneție. Am rămas și noi surprinși că într-un oraș precum Bolognia poate exista o mică Veneție. Voi știați de acest loc? Este un loc secret și nu e la îndemâna oricui, iar noi ne aflam chiar în zona acestui loc mitic și asa că ne-am dus să vedem și noi Venezția din  Bologna.

Mergând pe străzile Bolognei daca va aflați prin Via Piella,  trecând prin toate străzile secundare, cum ar fi Via Oberdan și Via Marsala, iar odată ce ați trecut Porta Govese priviți cu atenție sub galerie. Veți vedea la un moment dat o mică fereastră pătrată pe un perete, iar când o veți deschide vă va face sa vă confruntați cu o lume paralelă, o mică Veneție, un râu sub clădirile învecinate din apropiere. Este un loc minunt, o perlă a Bologniei și deja v-ați dat seama, pentru că seamă foarte mult cu Venezia este numit “mica Venezie din Bologna”.

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în BolognaSala Borsa

Parcurgând toată strada Via Independenza veți ajunge direct în fața la Sala Borsa.

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Sala Borsa este un centru cultural public, inaugurat în 2011, care colectează cărți pentru a satisface gusturile fiecare cititor, apoi exista colecții de filme,  DVD-uri, discuri de orice fel. Prin urmare, este o resursă care alimentează în mod constant studenții Universității din Bologna, precum și un site temporar de expoziție. Este o clădire superbă ce merită vizitată datorită  istoriei și arhitecturii sale. Imediat cum veți intra înăuntru veți rămâne răpuși de frumusețea și imensitatea acestui loc.  De exemplu, la parter podeaua de sticlă vă permite să observați săpăturile subterane, precum și descoperirile arheologice ale civilizațiilor antice ce datează de civilizația Villanovan, construită în secolul al VII-lea î.Hr.

Fântâna lui Neptun

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Imediat cum ieșiți din Sala Borsa veți vedea în fața Stauia lui Neptun în mijlocul unui fântani arteziane, numită Fontana del Nettuno sau supranumită și “IL GIGANTE”, unul din simbolurile cele mai importante ale Boloniei. Această statuie a fost construită între 1563-1566 și este o capodoperă a sculptorului Giambologna.

De admirat sunt și celelalte figuri de la picioarele lui Neptun, ce compun aceasta fântână arteziană, care o definește una dintre cele mai frumoase și elegante opere de artă. Fântâna lui Neptun este unul dintre cele mai fotografiate locuri de către turistii care ajung în Bologna. Si deci, nu am ratat să facem și noi câteva poze cu această capodoperă.

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în BolognaPiazza Maggiore

 

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

La doar un pas distanță de Fântâna lui Neptun este Piazza Maggiore. Un loc care poartă semne evidente ale celui de-al Doilea Război Mondial…. pe părțile semilunii (nivelul pietonilor din mijlocul pieței). Tot aici, în fața vostră puteți vedea Basilica lui San Petronino, sfântul și ocrotitorul orașului, iar în fața Basilicii se afla Palatul Podesta, construit în 1200.

Palatul Podesta

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Sub Palatul del Podestà există un alt secret al Bolognei.  Mergând pe sub bolta palatului de Podesta veti vedea că există o intersecție a doua străzi…Dacă vă apropiați de unul din cei patru “pereți- picioare” ale boltei și vorbiți în șoaptă altcineva de la celălat colț poate auzi ce ați spus. Practic, este vorba de un efect acustic prin care doi interlocutori de pe colțurile opuse pot vorbi încet și se pot auzi perfect. Noi ne-am distrat și ne-am amuzat sub bolta Palatului Podesta.

Turnurile Asinelli și Garisenda

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Potrivit istoriei, în Bologna era o tradiție să se contruiască turnuri deasupra caselor, în special familiile bogate. Cu cât ridicau un turn mai înalt, cu atât mai mult creștea prestigiul familiei. Așa a ajuns ca la un moment dat în Bolonia existau cca 180 de turnuri, iar în prezent au rămas doar 23, dintre care cele mai cunoscute sunt  Torre Asinelli – 97 m și Torre Garisenda – 48 metri.

Turnul Asinelli se poate vizita. Biletul costa 5 euro, dar ca să ajuneți în vârful turnului de unde putși vedea panorama întregului oraș trebuie să vă înarmați cu multă răbdare, timpul de asteptare poate depasi o ora. În plus  trebuie să vă trageti bine respirația, sunt cca 500 de scări de urcat. Noi de aceasta data nu am reușit să urcăm pe Turnul Ainelli, tocmai din aceaste motive,  eram deja obositi si nu mai aveam chef sa stam la coada. Dar cu siguranță data viitoare când ajungem la Bologna, mergem direct aici să facem și această experiență.

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în BolognaLibreria  Coop Ambasciatori: EATALY

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Și dacă tot suntem într-un oraș universitar, de ce să nu mâncăm într-o librărie? Iată că în Bologna e posibil. După ce ne-am plimbat prin Piazza Maggiore și toate celelalte am luat-o pe  Via degli Orefici, unde am descoperit Libreria Coop Ambasciatori. În această minunată librerie vă puteți relaxa, să vă bucurați de atmosfera intelectuală și să mâncați ceva de la Eataly! Poate fi o experiență specială încadrată perfect cu atmosfera orașului. Nu ni se întampla în fiecare zi să luăm masa în mijlocul unei librării…Nu?

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Iată alte imagini de pe străzile Bolognei….

Cam aceasta a fost plimbarea noastra prin Bologna, dupa ce am ajuns la cele două Turnuri, am luat-o încetișor spre parcare unde am lăsat  mașina pentru a ne întoarce la Milano. Ce am reușit să vedem noi într-o singură zi la Bologna este cu siguranță foarte puțin, dar acest puțin a fost  suficient  să  ne ademenească ca să ne mai întoarcem pe acolo și altă dată. Cu siguranță vom mai merge la Bologna, speram să reușim să stăm mai mult de o zi și să putem să vedem mai multe locuri.

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în BolognaTrips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în BolognaTrips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Trips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în BolognaTrips Descoperă Italia: Ce să vezi într-o zi în Bologna

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*